Het 1:1 dieet/Cambridge dieet.

Enkele maanden geleden kwam ik via Instagram een story tegen van Linda magazine met de vraag of er meiden waren die problemen ondervonden met hun gewicht en hier wat aan wilde doen. Hier was ik vrijwel direct nieuwsgierig naar en wilde hier ook wel meer over weten. Het was een aanbod vanuit Linda.lab. Hierbij kon je jezelf aanmelden en als je dan geselecteerd zou worden kon je voor 3 maanden gebruik maken van dit dieet. In eerste instantie leek ik niet heel erg door te hebben om wat voor dieet het ging, tot ik gebeld werd met de opmerking dat ik geselecteerd was en zo snel mogelijk moest starten.

Maaltijdvervangers..? Dat is toch niks voor mij..

Na het telefoontje ben ik toch even gaan zoeken op google wat nou precies het dieet inhield en wat ik daarvoor moest doen. Hierbij kwam ik snel op de website van het 1:1dieet van cambridge tegen. Iets waarbij ik eigenlijk best snel schrok. Ik was namelijk altijd erg tegen op crash diëten en maaltijd vervangende diëten. Dit waren namelijk vaak de verhalen die ik hoorde over het Cambridge dieet. Bij het bekijken van de website werd het ook niet veel helderder voor mij dus ik moest het maar rustig afwachten tot ik contact kon hebben met mijn consulenten.

Dit duurde gelukkig niet erg lang. Direct telefonisch een afspraak gemaakt en de afspraak zou dezelfde week nog plaatsvinden. Iets wat sceptisch ging ik hierheen. Ik denk dat de voornaamste reden van mijn bezoek daarheen was, was denk ik omdat het gratis was. Heel slecht natuurlijk.. maar iets in mij zei dat dit het niet ging zijn voor mij.

Vol verbazing had ik een onwijs vriendelijke consulente tegenover mij zitten. Heel gemotiveerd en zeer enthousiast over het werk dat zij deed. Ik kreeg een hele duidelijke uitleg van haar hoe het dieet eruit zou komen te zien. Ik werd gewogen en opgemeten en kreeg de nodige producten met mij mee. Het uitkiezen hiervan was nog erg lastig. Een hele muur stond vol met allemaal verschillende producten.. Denk hierbij aan de volgende producten:

  • Repen
  • Maaltijd shake
  • Kant en klare shake
  • Soepen
  • Maaltijden in zakjes die bij het toevoegen van water een maaltijden werden (pasta)
  • Pap/ desserts.

Ik probeerde als eerste de maaltijd shake, repen en de maaltijden in zakjes. Dit leek mij het veiligste. Echter had ik bij het proberen van de eerste maaltijd zak meteen al het gevoel dat dit hem niet ging worden. De smaak was erg chemisch en ik kreeg het niet weg. Gelukkig kon ik deze bij mijn consulente omwisselen naar andere producten. De maaltijd shake en de repen waren wel erg lekker en kon ik zonder probleem opeten.

Eerst maar even terug naar hoe het dieet werkt.

Het dieet werkt volgens verschillende stappen. Op basis van dit stappenplan word bekeken hoeveel vervangende producten je neemt en wat je hiernaast nog meer of juist minder tot je mag nuttigen. Op basis van je doel en je gewicht word gekeken welk stap het beste bij je past om te beginnen. Per stap die je omhoog gaat mag je wat meer eten. Uiteindelijk is de doelstelling van het dieet dat je geen vervangende producten meer neemt en dus een gezonde relatie hebt gebouwd met voeding.

Ik zelf begon bij stap 2. Een vrij hevige stap om mee te beginnen maar iets wat wel goed bij mij kon passen. De volgende producten mocht ik op een dag nutigen:

  • Ontbijt: Maaltijd vervanger.
  • Lunch: Maaltijd vervanger.
  • Avondeten: 200 gr groente, 150 gr eiwit.
  • Eventueel tussendoor of na het eten: Maaltijdvervanger.

De maaltijdvervangers zitten op ongeveer 200 calorieën per product. Als je het zo dus uitrekent zat ik echt ruim onder mijn ”dagelijkse” behoefte. Niet zo raar dus dat ik de eerste week al 4 kilo was afgevallen. Echt honger had ik niet die week. Ik voelde mij vrij energiek en had heel veel motivatie. Het zien op de weegschaal dat je afvalt en mensen om je heen die het opvalt werkt natuurlijk erg motiverend. Maar toch zat het mij niet heel erg lekker. Ik vond het maar lastig te begrijpen dat dit iets kon zijn wat ik lang vol zou kunnen houden. En helaas gebeurde dit ook steeds meer. Ik kreeg op en af honger en pakte telkens iets kleins extra erbij. Dit begon natuurlijk eerst als iets kleins maar werd gedurende de tijd steeds iets meer. Tot ik vrijwel niet meer het volledige plan volgde en ik bleef hangen in gewicht. Sporten deed ik wel veel, maar doordat de voeding die ik tot mij nam niet altijd even gezond was viel ik niet af. Dit werkte erg demotiverend.

Wel sporten, maar niet afvallen..

Gelukkig heb je in deze situaties een consulente waar je elke week heen gaat en goede gesprekken mee kan voeren. Bij haar kon ik altijd terecht en ging ik altijd vol met motivatie weer naar huis. Dit zorgde er keer op keer weer voor dat ik vol bleef houden en de kilo’s er toch weer afgingen. De 3 maanden heb ik om deze reden ook volbracht.

Met als resultaat -10 kilo! Heel tof natuurlijk.

Iets in mij zei dat ik dit nog wel even wilde voortzetten, echter vanwege persoonlijke omstandigheden was dit niet mogelijk en ben ik na die 3 maanden gestopt. Wel heb ik door dit avontuur een andere relatie gekregen met voeding en ben ik mij bewuster van de producten die ik nuttig.

Wat heb ik uit dit avontuur gehaald?

Als eerste vond ik het natuurlijk heel tof dat ik (uit duizenden aanmeldingen) uitgekozen was om dit programma te mogen proberen. Hierdoor was ik automatisch al meer gemotiveerder dan ik waarschijnlijk anders zo zijn. Zoals ik al zei was ik in het begin vrij sceptisch. Tot heden heb ik nog mijn twijfels of ik dit dieet zou aanbevelen bij anderen. Dit omdat je snel afvalt en eigenlijk niet op een hele gezonde manier echt afvalt. Ga je namelijk buitenom het dieet weer ”normaal” eten dan kom je ook zo weer aan. Echter al zou je het plan volgen van het begin tot het eind dan zou dit niet moeten gebeuren. Dit was voor mij helaas niet aan de orde.

Ik kijk positief terug op de 3 maanden. Veel nieuwe dingen geleerd, mijn lichaam beter leren kennen en gezien dat het toch nog lukt om af te vallen! haha.

Leave a comment