Detox

Je kan het bijna niet meer ontkomen. Detoxen, de manier om je lichaam te reinigen. Snel af te vallen en ervoor te zorgen dat je nieuwe stijlen kan toepassen aan je leven. Wat mij vooral meteen aantrok om een detox te gaan doen was het snelle afvallen. Natuurlijk niet hetgeen wat je moet denken als je aan een detox begint, maar hee afvallen is nooit verkeerd toch.

Eerst maar eens even een korte introductie over een detox.

Detoxen doe je voornamelijk om je lichaam te reinigen/ zuiveren. Oude en ‘’vieze’’ lichaamssappen te verliezen en ruimte te maken voor nieuwe en gezonde vitamines en mineralen. Je lichaam neemt namelijk na een volbrachte detox sneller voedingsmiddelen tot zich omdat het lichaam dus gereinigd is.

Zoals ik al zei heb je verschillende vormen van detoxen. In een thee vorm, met medicijnen, sapjes, zakjes die je moet oplossen en noem het verder maar op.

Voor deze detox heb ik de methode geprobeerd waarbij je zakjes moet oplossen in water of sap.

5 kilo afgevallen!

De detox werd ook wel darmdetox genoemd. Tijdens deze detox staat het reinigen van de maag/darmkanaal centraal. Deze detox heb ik gedaan onder professionele begeleiding van een gewichtsconsulente die de detox ook zelf heeft uitgevoerd en dus uit ervaring kon spreken over de werking van de detox. In deze blog zal ik mijn ervaring met deze detox delen.

Hoe begin je met een detox?

Als advies word altijd gegeven de dagen voorafgaand dat je start met de detox je voeding aan te passen. Je lichaam, maar vooral je maag, moeten wennen aan het hebben van geen tot minimaal nuttigen van voeding. Denk dan aan het nuttigen van lichte maaltijden en weinig voedsel. Hierbij moest ik goed denken aan het drinken van voldoende water en cafeïne vrije dranken. Deze voorbereiding doe je ongeveer 3 dagen van te voren. Per dag eet je steeds iets minder en luchtigere maaltijden. Tot je op de dag komt van de start van je detox.

Start detox.

Ik heb deze detox voor 4 dagen gedaan en ik moet zeggen het was behoorlijk zwaar. Bij deze detox mocht je naast de ‘’sapjes’’ niks anders eten of drinken. Behalve water of thee. Eventueel een bouillon mocht maar alleen op momenten van erge flauwte. Op 1 dag dronk je 3 grote sappen en 2 tussendoor sapjes. De grote sappen verschilde van smaak. Een sapje had de smaak van gras/vezels. Niet erg lekker.. een ander sapje was iets zoeter van smaak maar nog erg bitter. De tussendoor sapjes waren wel soort van lekker. Dit had een zoet smaakje wat iets weg had van een verdunde variant van de taxi drank. Erg wennen in het begin maar die waren wel weg te krijgen. De sapjes kon je oplossen in water of in vruchtensap (appelsap). Deze sap moest dan wel laag/geen suiker bevatten. Dit heb ik na het drinken van mijn eerste sap direct gehaald omdat ik het met vermengen met water echt niet te drinken vond.

Dag 1:

Deze dag verliep eigenlijk vrij goed. Nog vol motivatie en kracht ging ik van start. De eerste dag merkte ik ook vrij weinig van het hebben van trek of iets. Waarschijnlijk kwam dit omdat mijn lichaam nog moest wennen aan de sapjes en dat dit dus al snel een vol gevoel gaf. Ook was ik nog erg enthousiast en nieuwsgierig wat deze dagen mij zouden brengen. Gedurende de eerste dag geen moment van flauwte of toename in vermoeidheid gevoeld.

Dag 2:

Ik werd met grote verbazing wakker met erg veel energie. Waarom ik hier over verbaasd was omdat ik voor mijn gevoel amper voedingsstoffen binnen had gekregen en ik altijd dacht je dit moet hebben om te kunnen functioneren. Dit bleek toch niet helemaal zo te zijn (natuurlijk wel op lange termijn). Gedurende deze dag begon ik wat hoofdpijn te krijgen en had ik korte momenten van flauwte. Dit was voornamelijk bij het opstaan of snelle bewegingen maken. Dit zakte snel weer af en was goed te handelen.

Dag 3:

Deze dag begon vermoeid. Ik merkte overduidelijk dat mijn lichaam het zwaar had en dat de detox mij zwaar begon te vallen. Ik bleef continu hoofdpijn houden en begon last te krijgen van krampen in mijn darmen. Doordat ik last heb van het prikkelbare darm syndroom ben ik zeer gevoelig voor veranderingen in voeding en vocht. Dit merk ik vrijwel altijd heel snel in mijn darmen. Dat was dus in dit geval ook zo. Erg vond ik dit eigenlijk niet, gaf mij een soort van gevoel dat de detox begon te werken. Echter werden de krampen gedurende dag erger en kreeg ik last van hevige diarree. Ook werd ik erg misselijk en begon ik moeite te hebben met het nemen van de sapjes. De motivatie nam af en voelde mij zwak worden. Op dit moment heb ik ook een bouillon genomen. Dit gaf gelukkig een goed effect en leek ik weer iets op te knappen. Het gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid nam gedurende de dag wel erg toe.

Dag 4:

De laatste dag! Ik moet eerlijk bekennen dat ik enorm blij was dat de laatste dag begonnen was. Ik werd enorm ziek wakker, zwak en erg vermoeid. Ik heb mij op dat moment ook echt afgevraagd waarom ik dit deed. Gelukkig was mijn verloofde zo lief om mij continu aan te moedigen en hielp mij ook goed op de momenten dat ik wilde opgeven. Deze dag bleef de hoofdpijn continu aanwezig en liep ik helemaal leeg. Mijn maag was flink van slag en mijn behoefte om de sapjes te drinken was volledig weg. Het lukte mij ook niet om het laatste sapje te drinken. Dit omdat de misselijkheid te heftig was en ik er ook echt klaar mee was.

Einde detox.

De dag na de detox moest ik weer rustig opbouwen met eten. Licht verteerbaar voedsel en heldere dranken. Het eten viel erg zwaar maar wat was ik blij om weer te mogen eten. 4 dagen geen voedsel klinkt niet lang, maar als je die dagen alleen maar dingen tot je neemt die je echt niet lekker vind en dus met grote tegenzin tot je neemt maakt het enorm zwaar. Bij mijn eerste hap in mijn beschuitje met kaas leek het wel alsof er een engel over mijn tong heen pieste. Zo goddelijk lekker was dit, haha! Ik heb deze detox gedaan onder strenge begeleiding van mijn gewichtsconsulente. Gedurende de detox dagen hadden wij met regelmaat contact via whatsapp en was zij zeker mijn stok achter de deur. Omdat ik de detox deed onder haar begeleiding mocht ik nog niet op de weegschaal stappen, pas op het moment dat ik weer bij haar kwam. Hiervoor moest ik 2 dagen wachten. Ik was enorm nieuwsgierig of ik was afgevallen en hoeveel dit dan zou zijn. Dit bleek uiteindelijk 4 a 5 kilo te zijn. Enorm veel dus! Ik schrok hier behoorlijk van. Stiekem trots dit kwijt te zijn, maar diep van binnen wel goed gerealiseerd dat dit ook er zo weer aan gegeten zou zijn. Ook wist ik dat dit voornamelijk vocht was. Gelukkig was ik ook wat in mijn vetpercentage afgevallen maar dit was niet erg veel. Waar ik voornamelijk blij mee was dat mijn lichaam gereinigd was en er weer tegenaan kon!

Ik was er helemaal klaar mee!

Hoe kijk ik terug op de detox.

Pff wat was dit zwaar. Ik vond de sapjes echt niet lekker ( een jaar later en nog een trauma, haha). Het niet eten was in het begin goed te doen maar op slot werd dit ook steeds zwaarder. De algehele malaise eromheen viel mij om eerlijk te zijn ook best tegen. Ik wist dat je dit kon krijgen maar als het dan uiteindelijk ook echt gebeurd vraag je jezelf wel echt af waarom je dit doet. Toch ben ik wel trots dat ik het heb uitgeprobeerd, volgehouden heb en afgerond heb. Of ik deze detox nog een keer zou doen? Nee totaal niet, haha! Maar we zijn wel weer een ervaring rijker.

Leave a comment