Leven met stress.

Vanaf ongeveer mijn puberjaren heb ik al te maken met stress.. Eerst natuurlijk de ”normale” stress die elke tiener/puber heeft. Zorgen maken om je uiterlijk en niet weten of je wel bij de populaire meiden hoort. Zorgen waarvan je nu zou denken, HEERLIJK! Echter is het bij mij nooit bij deze zorgen gebleven. Ik wil graag mijn verhaal over leven met stress met jullie delen.

Stress.. Wat is dit nou eigenlijk?

Bij stress heb je continu het gevoel dat je aan bepaalde eisen moet voldoen die aan jou opgelegd worden. Dit kunnen eisen zijn die opgelegd worden door de omgeving, maar vaak ook eisen die je voor jezelf stelt. Deze eisen kunnen heel groot zijn. Denk hierbij aan het perfect in elkaar zetten van een presentatie, maar het kan ook heel klein zijn met heb je wel koekjes gehaald voor het bezoek wat straks langskomt.

Stress kan op verschillende manieren opgepakt worden in het lichaam. Stress kan namelijk gezonde of ongezonde stress zijn. Bij gezonde stress moet je denken aan het aanmaken van adrenaline. Dit maak je aan in bijv. noodsituaties. Je bloeddruk gaat omhoog. Net zoals je hartslag en je ademhaling. Je kan tijdens deze situaties sneller reageren. Na deze situaties kalmeert je lichaam dan weer en is de stress afgezakt/verdwenen.

Bij ongezonde stress blijven lichamelijke klachten vaak langer aanwezig. De oorzaak van deze vorm van stress zijn ook vaak blijvende redenen. Bijv. een overlijden van een dierbare, een scheiding of een gemaakte fout op het werk. Doordat je hier voor een langere tijd mee blijft zitten kan je blijvende lichamelijke klachten behouden. Maar welke klachten krijg je nou eigenlijk allemaal?

  • Verhoogde bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaar
  • Slaapproblemen
  • Maagklachten/ misselijkheid

Wat voor gevolgen kan stress hebben?

Stress kan zoals ik net al vertelde voor lichamelijke klachten zorgen. Over het algemeen verdwijnen deze klachten vrij snel op het moment wanneer de oorzaak van de stress onder controle is. Op het moment wanneer deze oorzaak niet of onvoldoende word aangepakt kan het zijn dat je last krijgt van blijvende lichamelijke problematiek. Door het hebben van een hevige vorm van stress kun je depressieve klachten krijgen en uiteindelijk in een depressie schieten. Ook kan het voorkomen dat je spontaan erge last krijgt van je maag/ darmen. Dat is in dit geval bij mij aan de orde. Door de continue stress reageert mijn lichaam in het krijgen van maagkrampen en hevige darmkrampen.

Hoe kan je omgaan met stress?..

Wat ik erg veel heb meegemaakt is dat mensen snel zeggen ” waar maak je, je druk om?, zo erg is het toch niet?, stel je niet zo aan..” Op deze momenten voelde ik mij altijd erg eenzaam. Ik voelde mij niet begrepen en op sommige momenten ook echt alsof ik mij aanstelde. Mensen om mij heen konden maar niet begrijpen wat er door mijn hoofd heen ging. En eerlijk gezegd kon ik ze dit ook niet kwalijk nemen. Toch had ik wel vaak momenten dat ik het heel fijn zou vinden als mensen het zouden begrijpen. Dan zou ik mij niet eenzaam voelen. Ik zou mij gesteund voelen.

Maar hoe ga je er nou echt mee om?

Dat is natuurlijk per persoon heel verschillend. Ook is het per situatie heel verschillend. Soms kunnen kleine aanpassingen al zorgen voor veel rust. Komt jou stress uit bijvoorbeeld veel rommel in je huis of een verkeerde inrichting dan kan je dit natuurlijk eenvoudig aanpassen. Maar krijg je bijvoorbeeld stress doordat je, je baan niet leuk vind dan is dit al snel wat lastiger. Je kiest er namelijk niet heel snel voor om maar even ontslag te nemen. Wat voornamelijk heel belangrijk is in deze situaties is erover te blijven praten. Maak je ”probleem” kenbaar. Dit hoeft niet perse bij de kern te zijn, maar kan ook bij je familie of vrienden zijn. Deel dit vooral met mensen waarvan je weet dat je geen vooroordeel krijgt. Op deze manier krijg je namelijk sneller steun en zal je er ook sneller over kunnen praten.

Wat mij ook erg veel heeft geholpen is mijn gevoelens opschrijven. Doordat ik op dagelijkse of wekelijkse basis mijn gevoel beschreef leek ik het soort van kwijt te raken. Bepaalde gedachtes nam ik nog eens goed door en hierdoor werd ik bewust van verschillende gevoelens. Hierdoor was ik mij dus ook bewust dat sommige situaties eigenlijk niet zo erg waren als dat ik in mijn hoofd had.

Buitenom delen met familie en het schrijven van je gevoel is het aanpakken van de oorzaak natuurlijk ook erg belangrijk.
Wat houd je tegen om opzoek te gaan naar een nieuwe baan?
Waarom zou je jezelf druk maken of je wel dat pak koekjes heb gekocht?
Waarom moet het erg zijn als je de opleiding niet in een keer haalt?

Door jezelf deze vragen te stellen en dus bewust te worden van de kern van het probleem krijg je ook goed beeld hoe de situatie nu precies zit. Door duidelijk in kaart te brengen bij jezelf hoe je het anders zou willen zien kan je eventueel kijken hoe je dit dan ook kan toepassen. Is het toe te passen? DOE HET! Het maakt het voor jezelf zoveel mogelijk makkelijker.

Kan je het niet direct toepassen? Hou het wel warm. Blijf ermee bezig, en zie die hoop! Zie voor je dat het mogelijk is dat er een oplossing is. Het kan even tijd kosten, maar uiteindelijk is er altijd een oplossing. Grijp het probleem vast en vecht ervoor.

Zoo.. Dat was even een flinke peptalk. Haha! Maar even zonder gekheid, dit helpt mij echt. Ik deel mijn gevoelens nu heel veel met mijn vrienden en familie. Doordat ik dan niet meer de enige ”drager” ben van het probleem voelt het zoveel lichter. Ik voel mij niet meer eenzaam!

Leave a comment