Prikkelbare darm syndroom.

Rond mijn 15e kreeg ik op onvoorspelbare wijze uit het niets erg veel krampen in mijn buik. Mijn ontlastingspatroon begon te veranderen en het opgeblazen gevoel kwam steeds vaker terug.. Iets gebeurde in mijn buik en ik wist niet wat ik hiermee moest. Ik werd onzeker en durfde niet meer ver weg te gaan zonder te weten of het toilet in de buurt was

Eerst een korte uitleg wat prikkelbare darm syndroom is (PDS)..

Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) is er een verstoring in het maag-darmkanaal. Deze aandoening komt bij onwijs veel mensen voor in Nederland. Voorheen werd altijd gedacht dat het een psychische aandoening was, maar tegenwoordig wijzen onderzoeken uit dat het een echte lichamelijke aandoening is. Echter is wel bewezen dat psychische problematiek de PDS kan verergeren.

De PDS komt met name veel voor in de dikke darm. De PDS maakt in de darmen of heel veel bewegingen en dat leid dan naar diarree of de darm beweegt heel langzaam wat zorgt voor verstopping.

De volgende klachten komen zeer vaak voor bij PDS:

  • Opgeblazen gevoel
  • Diarree
  • Verstopping
  • Buikkrampen
  • Winderigheid

Al deze bovengenoemde klachten kunnen verergeren bij het nuttigen van ongezonde voeding, minimale beweging en roken. Stress speelt ook een grote rol bij het prikkelbare darm syndroom.

Ik dacht dat ik dood ging..

Welke stappen heb ik als eerst genomen?

Als tiener zijnde heb je vaak snel last van verschillende kwalen. Het lichaam is in ontwikkeling en als tiener ervaar je klachten vaak een stuk heviger als dat je iets ouder bent. Dat was bij mij in ieder geval zeker zo. Op sommige momenten dacht ik echt dat ik dood ging. (erg overdreven natuurlijk, maar ja zo ging dat die tijd! haha) Lang ermee rondgelopen tot mijn moeder er echt klaar mee was en mij meesleepte naar de huisarts toe. Hier werd eigenlijk zonder onderzoek of iets dergelijks direct de stempel PDS erop gegooid. Ik moest er maar mee leren leven en het zou kunnen dat ik er overheen zou groeien. Heel leuk gezegd natuurlijk, maar ik had er echt last van. Op sommige dagen kon ik gewoon het huis niet uit van de pijn.

Met regelmaat zat ik in de wachtkamer bij mijn huisarts. Allemaal medicijnen moeten gebruiken, maar niks leek te helpen. Uiteindelijk kreeg ik een verwijzing naar de MDL arts. (maag/darm/lever) De huisarts vond dat het wel eens tijd werd dat die zich hiermee moest bemoeien. (hehe!)

Gelukkig had de MDL arts wel een medicijn die kon helpen bij hevige maag/darm krampen. Ook hier was ik iets wat sceptisch over, maar verrek! het hielp. De krampen zakte daadwerkelijk af en ik kon tijdens een zogenoemde darmkrampenaanval alsnog functioneren. Ook kreeg ik het advies mee psylliumvezel zakjes te nuttigen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat mijn darmen meer rust zouden ervaren. Helaas werkte dit bij mij tegenovergesteld dus hier snel weer mee gestopt. Voeding was enorm belangrijk om daar een aanpassing in te doen.

3 Maanden later kon ik eindelijk terecht. Veel pijn gehad en was ook flink afgevallen. Bij de MDL arts allemaal onderzoeken gehad om te kijken of ik een bepaalde intolerantie had. Dit was niet het geval. Wat ik er ook van vond, het was echt PDS. Dit was ondanks dat ik enorm blij was dat er niks ernstigs aan de hand was, ook best een domper. Ik moest er maar gewoon mee leven en hopen dat het in de loop der tijd minder zou worden.

Het fodmap dieet..

Via mijn MDL arts kreeg ik een verwijzing om naar een diëtiste toe te gaan. Zij zou mij kunnen helpen een goede balans te krijgen in voeding. Soort van opnieuw leren eten was het eigenlijk toen ik daar aankwam. Wat ik hiermee bedoel is dat ik aan het zogenoemde fodmap dieet gezet zou worden.

Wat houd dit dieet in?

Kort uitgelegd helpt dit dieet ervoor dat je door een opbouwschema voeding leert kennen en je lichaam leert te begrijpen hoe die hierop reageert. Denk hierbij aan een bruin broodje met filet american. Als eerste neem je maar een kwart van dit belegde broodje. Hierna moet je 3 dagen wachten om te kijken of je hierbij een ongemak ervaart in je darmen. Na deze 3 dagen kan je het broodje voor de helft eten. Ervaar je hierbij nog steeds geen ongemak, dan kan je na 3 dagen een heel broodje eten. Heb je ook hierna 3 dagen lang geen last dan kan dit broodje op je ”groene” lijst. Ervaar je ergens in die 3 dagen wel een ongemak in je maag of darmen dan kan het zo zijn dat je lichaam sterk reageert op dit product en je deze dus beter kan laten staan. Verboden word het niet, is natuurlijk altijd je eigen lichaam, maar je weet wel uit voorbaat dat dit product je klachten kan geven.

Zo weet ik bij mijzelf dat ik heel hevig reageer op kool soorten, alcohol en pittig eten. Kool vind ik niet zo erg maar die andere 2 wel! haha. Ik nuttig deze producten nog steeds, maar wel in mindere maten en ben mij bewust van de eventuele consequenties.

Wat heeft PDS met mij gedaan?

Zoals ik hierboven al benoemde heeft PDS er in het begin erg voor gezorgd dat ik onzeker werd en op sommige momenten ook veel angst heb ervaren. Dit kwam bij mij voornamelijk omdat de PDS ervoor zorgde dat mijn darmen te hard aan het werk gingen. Dit met als gevolg dat ik chronisch last kreeg van diarree. De PDS heeft er bij mij voor gezorgd dat ik paniekaanvallen heb gecreëerd. Over dit onderwerp kom ik in een andere blog later op terug. Door de continue angst of het wel goed zou gaan heb ik een bepaalde angstknop bij mijzelf aangezet. Deze knop gaat automatisch aan op momenten wanneer ik voor een langere periode op pad ben of dat ik weet dat ik geen toilet in de buurt heb. Op die momenten krijg ik automatisch drang om naar het toilet te moeten hoewel ik eigenlijk niet eens hoef. Heel vervelend kan ik je zeggen. Gelukkig heb ik hier professionele hulp gekregen en kan ik hier een stuk beter mee omgaan.

Leven met PDS? Het kan!

Hoe gaat het nu?

Ik was in die tijd een flink hevige roker. Een pakje de dag ging er makkelijk doorheen. Op de dag dat ik gestopt was met roken merkte ik vrijwel direct dat mijn darmen rustiger werden. Ik had namelijk altijd bij het roken van een sigaret dat ik kort daarna echt moest rennen. Aanpassing 1 in mijn leven was een positieve aanpassing. Daarna ben ik aan de slag gegaan met mijn voedingspatroon en mijn beweging. Door het stoppen met roken was ik namelijk flink aangekomen en was ongezond eten een dagelijkse bezigheid geworden. Tot de dag van vandaag ben ik hier nog zeer druk mee. Er zit een goede balans in, maar de finish is nog niet bereikt.

Leven met PDS is echt mogelijk! Zorg ervoor dat als je veel ongemakken ervaart je hierover een goed supportsysteem om je heen hebt. Dit kan er onwijs goed bij helpen meer controle te krijgen over eventuele psychische ongemakken. Wees ook niet bang hulp in te schakelen van de professionals. (huisarts etc. ) Zij zijn hier tenslotte voor.

Of ik echt hierover geen zou groeien.. Ik heb nog geen idee. Maar ik kan er nu al een stuk beter mee leven.

Leave a comment