Spiraal

Enkele jaren geleden onderving ik veel problematiek met mijn anticonceptie. Ik gebruikte de pil. Dit gebruikte ik al vanaf m’n puberjaren en wist niet beter. Echter kreeg ik steeds vaker doorbraak bloedingen en werd ik hier erg onzeker over. Mijn stemmingen veranderde continu en de menstruaties werden heviger. Ik ben in overleg gegaan met m’n huisarts en daaruit besloten wij om te kijken of ik kon overstappen naar een andere anticonceptie.

De spiraal..

Net zoals bij mijn andere blogs zal ik eerst even beginnen met een korte informatieve start. Ik zal een uitleg geven de spiraal, waar het tot doet en wat je kan verwachten.

Spiraal.. eigenlijk een best raar woord in de medische vaktermen. We spreken daarom eigenlijk ook van een hormoon spiraal. Een klein dun ankertje die gemaakt is van kunststof. In dit kunststof achtige apparaatje zit 1 hormoon verstopt: progestageen. De spiraal is ongeveer 3 cm lang en bestaat uit 2 soepele draadjes. Deze gaat door de baarmoedermond naar de vagina.

Er zijn nu 2 soorten spiralen op de markt. De Mirena, deze kan 6 jaar blijven zitten en de Kyleena, deze kan 5 jaar blijven zitten. Het verschil is dat de Kyleena minder hormonen bevat.

De spiraal zorgt ervoor dat de baarmoedermond (het slijm) dikker word. Doordat het dikker word kan het zaad van de man niet naar binnen. Hierdoor word de kans op een zwangerschap aanzienlijk verkleind. Tevens word ook de spiraal vaak gebruikt om minder of niet meer ongesteld te worden. Menstruaties worden gedurende de tijd minder en nemen soms ook volledig af.

Zo, dit was weer even het medische gebrabbel. Het kan nog veel uitgebreider, maar ik ben natuurlijk geen arts en die kan je er natuurlijk veel meer over vertellen!

Mijn verhaal over de spiraal. (dat rijmt,, haha)

Zoals ik mijn verhaal begon heb ik enkele jaren geleden een spiraal gehad. Ik had veel last van doorbraak bloedingen en mijn menstruaties werden steeds meer onregelmatig. In mijn ogen deed de pil dus niet meer wat ik ervan had verwacht. Meerdere malen met de huisarts overlegd wat ik het beste kon doen. Zij zei namelijk dat het geen kwaad kon en ik altijd gewoon beschermd was. Toch zat dit mij niet lekker en nam ik de keuze om een spiraal te laten plaatsen.

Net zoals de andere dingen die ik heb geprobeerd in mijn leven moest ik bij dit natuurlijk ook google even doorspitten. Van alles erover gelezen. Zowel positief als negatief. Toch was ik zo klaar met de pil dat dit mij eigenlijk wel ideaal leek.

Dus zo gezegd, zo gedaan! Afspraak gemaakt mij de huisarts, Mirena spiraal mee in m’n tasje (deze moest ik namelijk zelf halen bij de apotheek) en gaan met die banaan. Van te voren even een pijnstiller genomen en daar ging ik dan. Het internet had mij best wel bang gemaakt en daardoor was ik dus behoorlijk gespannen. Geprobeerd dit te verminderen, maar de stresskip die ik ben kreeg dit niet echt rustig. Dit met als gevolg dat het inbrengen dus heel pijnlijk verliep. Maar ik loop nu op de zaken vooruit.

Tijd om te plaatsen!

Zoals ik zei, bloed nerveus. Nog net niet aan het hyperventileren daar. Gelukkig heb ik een hele vriendelijke huisarts die mij echt tot rust kon krijgen en mij kon laten ontspannen. Als eerste moest ik plaatsnemen op een stoel. Hier pakte zij een model erbij om te laten zien waar de spiraal zou komen te zitten en hoe de ingreep uitgevoerd zou worden. Na deze uitleg moest ik mijzelf van onderen uitkleden en moest ik gaan liggen op de onderzoeksbank. De huisarts bracht de zogenoemde eendenbek in en ging de omgeving bekijken. Klinkt raar en weet niet zo goed hoe ik het anders kan omschrijven, haha! In het begin erg ongemakkelijk, maar dit zakte snel weer weg. Als eerste ging ze de afstand opmeten. Dit hoe diep de spiraal ingebracht zou worden. Dit gebeurde met een hard plastic achtig stokje. Dit ging al naar de baarmoedermond en was (vond ik zelf) erg pijnlijk. Ongemakkelijk en pijnlijk. Na het opmeten was het tijd voor het plaatsen. Dit werd gedaan met een soort van inbreng apparaat. In dit apparaat zat de spiraal. Dit was echt een hel. Het is echt maar een paar seconden, maar de baarmoedermond is zo gevoelig dat het echt enorme krampen geeft. Gelukkig was dit maar heel kort en was dit dus snel voorbij.. Even bijkomen op de bank en daarna weer aankleden..

Hoe ging het daarna?

Na het inbrengen moest ik nog even kort blijven liggen. Dit om een eventuele flauwte te voorkomen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik mij niet heel lekker voelde. Toch een bepaalde spanning die van mij af gleed denk ik. Gelukkig zakte dit snel af en kon ik mij aankleden. Ik kreeg een maandverbandje omdat ik nog aan het nabloeden was. Dit was volkomen normaal en hoorde erbij. En toen was het klaar. Rustig aan doen en binnen een paar dagen zou het beter gaan. Dit was ook zo en voor ik het wist had ik het niet eens meer door dat ik hem had. M’n menstruaties werden minder en ik kreeg het vertrouwen weer terug.

Tot ik hele erge pijn in mijn buik kreeg. Ik bleek cystes te ontwikkelen op mijn eierstok en last te krijgen van de negatieve bijwerkingen van de spiraal. Hier zal ik nu niet dieper op in gaan. Dit zal in een andere blog te lezen zijn.

Het plaatsen van een spiraal uit de ogen van een ander..

Vandaag mocht ik mee met een vriendin die een spiraal liet plaatsen in het ziekenhuis. Vanwege medische redenen moest dit bij een gynaecoloog gebeuren en kon het dus niet bij de huisarts. In vergelijking met mijzelf en de spanning die ik hierbij had was die vriendin de rust haarzelf. Heel bijzonder en leuk om te zien. Tuurlijk was er wel iets van spanning, maar dit was minimaal. Heel knap vond ik dit. Het scheelde denk ik ook dat de gynaecoloog een erg vriendelijke man was. Net zoals bij mij eerst een korte uitleg, uitkleden en plaatsnemen. Vol verbazing mocht ik hier dus bij aanwezig zijn. Stiekem natuurlijk best wel leuk. Ik kan volledig in de details treden, maar dat doe ik niet. Wat ik eigenlijk wel wil vertellen met dit stukje is dat het dus echt per persoon verschilt hoe je dingen oppakt en verwerkt. De ene persoon is heel nuchter en kan makkelijk tegen spanningen, de andere persoon ziet het probleem al ontstaat voordat dit überhaupt is ontwikkeld.

Tot slot..

Helaas was mijn spiraal verhaal niet met een happy end. Echter was ik tijdens dat ik de spiraal had echt niet ontevreden. Hij deed precies wat hij moest doen en ik hoefde nergens meer over na te denken. Door vervelende bijwerkingen was de spiraal niet mijn anticonceptie, maar al had ik deze bijwerkingen niet dan zou ik nu waarschijnlijk ook nog wel kiezen voor de spiraal. Laat je niet bang maken door horror verhalen of je mening laten beïnvloeden door anderen. Overleg het altijd met je arts of specialist, zij kunnen jou het beste helpen!

Leave a comment