Stoppen met roken.

Het is gewoon alweer ruim 3 jaar geleden..
3 jaar geleden ben ik gestopt met roken. Iets waarvan ik nooit had gedacht dat mij dit zou lukken.

Een hevige verslaving die ik zomaar te pakken had en voor een hele lange tijd heb aangehouden. Nouja lange tijd… Vanaf mijn 14e ongeveer tot dat ik 24 was. Dus toch ruim 10 jaar.

Mijn vriend en ik hebben een grote kinderwens. Vanuit mijn eigen beeld vind ik roken tijdens een zwangerschap niet kunnen. Dit was voor mij een groot argument om ervoor te kiezen om te willen stoppen met roken. Tevens heb ik ook last van PDS (prikkelbare darm syndroom). Dit werd 9/10 keer verergerd door dat ik aan het roken was. Al met al genoeg goede redenen om te stoppen met deze verslaving.

Maar hoe stop je nou? Hoe haal je hetgeen wat het veiligste en beste gevoel geeft weg?

Nou ik kan je zeggen.. niet zo makkelijk! Echt gewoon heel moeilijk. Ik zal in deze blog de verschillende methodes van stoppen benoemen en mijn ervaring van deze methodes erbij geven.

Verschillende methodes:

 • Nicotine pleisters.
 • Nicotine spray.
 • Nicotine kauwgom.
 • Medicijnen.
 • E-Smoker.
 • Cold Turkey.

Nicotine pleisters.

Een nicotine pleister word vaak ingezet als hulpmiddel om te gaan stoppen met roken. De pleister plak je op de huid. De huid haalt de nicotine uit de pleister en zorgt ervoor dat dit je bloedbaan terecht komt. Op deze manier krijg je toch nicotine binnen maar leer je jezelf de handeling van het vasthouden van de sigaret geleidelijk af. De echte verslaving van de nicotine blijft nog steeds aanwezig, maar door langzamerhand steeds lichtere pleisters te plakken zal je lichaam wennen aan een mindere hoeveelheid nicotine en zal de behoefte dus afnemen.

Bijwerkingen van nicotinepleister.

 • Huidirritaties (uitslag, galbulten, jeuk)
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn

Hevige bijwerkingen kunnen zijn:

 • Slapeloosheid
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Smaakstoornissen
 • Hartkloppingen

Mijn eigen ervaring.

Toen ik naar mijn huisarts was gegaan met de mededeling dat ik wilde stoppen met roken gaf zij als advies om te gaan starten met nicotinepleisters. Deze kunnen laagdrempelig gebruikt worden, geen erge nadelige gevolgen en een mooi middel om te kunnen stoppen. Aangezien ik een zware roker was en gemiddeld een groot pakje sigaretten in anderhalve dag weg rookte moest ik beginnen met de zwaarste pleister. Vol motivatie en kracht ging ik van start en heb ik het volgehouden tot de laatste stap. Echter was voor het voor mij te lastig om de lichtste pleister en uiteindelijk te stoppen met de pleisters door te zetten. Ik kon niet zonder dat beetje nicotine en kort dat ik stopte met de pleister begon ik weer te roken.

Ik had gelukkig niet veel last van bijwerkingen. Af en toe roodheid op mijn arm en jeuk, maar bij elke pleister wissel trok dit ook weer snel weg.

Ik zou de pleister zeker aanbevelen. Het is een mooie manier om bij jezelf te kijken of je zonder die handeling kan. Dat was mijn struikelblok.

Nicotine spray.

Dit is een soort inhalator achtig apparaatje waar een menthol smaak in verwerkt zit in combinatie met een lichte hoeveelheid nicotine. Dit spray je in je mond en zal je behoefte naar de sigaret af laten nemen. Het is een hulpmiddel die je laagdrempelig en vooral in de zogenoemde ”noodsituaties” kan gebruiken. Je krijgt de behoefte, sprayt in je mond en de behoefte zou af moeten nemen.

Bijwerkingen van de nicotine spray:

 • Irritatie en pijn aan mond/keel.
 • De hik.
 • Meer speeksel aanmaak.
 • Duizeligheid.
 • Hoofdpijn.

Mijn eigen ervaring.

Ik was zelf echt niet blij met de spray. De Menthol smaak was erg overheersend. Zo sterk dat het pijn deed aan m’n keel en neus. Tevens kreeg ik veel last van hoofdpijn en werd ik misselijk tijdens het gebruik. Ik heb het geprobeerd voor 2 weken, maar kreeg voor mijn eigen gevoel niet het effect wat ik ervan had gehoopt. Het hielp mij in ieder geval niet in de ”noodsituaties”.

Nicotine kauwgom.

Nicotine kauwgom word vaak met dezelfde rede ingezet als de spray. Een echt tussendoor noodmiddel. Kan heel effectief zijn wanneer je de behoefte hebt te willen roken. De bijwerkingen voor kauwgom zijn hetzelfde als de spray en kunnen dus voorkomen.

Mijn eigen ervaring met de kauwgom was hetzelfde als de spray. Niet mijn hulpmiddel. Het was een chemische smaak en niet echt fijn om in je mond te hebben. Ook veel last van de bijwerkingen en buitenom de kauwgom alsnog de behoefte te willen roken.

Medicijnen.

Om te kunnen stoppen met roken kan je ook medicijnen gebruiken. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je mentale prikkel naar de verslaving af neemt en je behoefte naar de sigaret minder actief is. Het is geen continue gedachte die je dan bij je draagt. Bij het gebruik van het medicijn moet je in het begin nog gewoon roken en na een bepaalde afgesproken periode stop je met roken. Het medicijn neemt de behoeftedrang dan over en is het de bedoeling dat je geen of minimale hunkering hebt naar nicotine. De behoefte om de handeling te doen zal er nog wel zijn. Dit moet je via een andere manier proberen te verminderen.

Bijwerkingen van de medicijnen:

 • Slaperigheid.
 • Vermoeidheid.
 • Duizeligheid.
 • Misselijkheid.
 • Droge mond.
 • Maagklachten.

Mijn eigen ervaring.

De medicijnen zijn mijn hulpmiddel geweest om voor eens en altijd van mijn verslaving af te komen. Het is heel bizar hoe het werkt en vind het nog steeds erg raar, maar het werkt echt. Ik was op de maandag begonnen en de op de vrijdag een week later moest ik stoppen met roken. Dus ik moest nog voor 11 dagen roken in combinatie met de medicijnen. De medicijnen zorgde er bij mij voor dat de smaak en de behoefte naar de sigaretten aanzienlijk minder werd. De smaak werd vies en mijn gedachte erover nam per dag af. Ik moest echt doorroken tot het eind, maar eigenlijk wilde ik dit niet meer. Het is de bedoeling dat je de eerste 2 weken 2x per dag een pil neemt. Na deze 2 weken stap je over op 1 keer per dag. Dit is vaak voor ongeveer 3 a 4 maanden. Ik heb er zelf bewust voor gekozen het te slikken voor 6 maanden. Dit omdat ik bang was voor een terug val. Het was voor mij de redding en echt een uitkomst!

De e-Smoker.

De e-Smoker is een apparaat waarbij je door middel van inhaleren dampen binnenkrijgt die je het gevoel geeft dat je aan het roken bent. De dampen kan je allerlei smaken geven die je zelf lekker vind. Met nicotine, maar ook zonder nicotine.

Bijwerkingen van de e-Smoker:

 • Hartkloppingen.
 • Hoofdpijn.
 • Misselijkheid.
 • Irritaties in de keel.
 • Irritaties in de luchtwegen.

Mijn eigen ervaring.

Ik heb de e-Smoker in combinatie met de nicotinepleisters geprobeerd. Ik heb de e-Smoker nooit gevuld met vloeistof waar nicotine in zat. Dit vond ik zelf ook niet nodig. Ik was in het begin erg tevreden over de e-Smoker. Het zorgde er echt voor dat ik niet ECHT ging roken. De e-Smoker gaf mij echt het gevoel dat ik aan het roken was, zonder echt iets verkeerds te doen. Toch had ik na een tijdje het gevoel dat ik mijzelf voor de gek hield. Want waarom mocht ik wel de e-Smoker gebruiken en niet zelf roken. Wat was er dan beter? Na hier goed over nagedacht te hebben besloot ik uiteindelijk ook hiermee te stoppen en ging ik weer zelf roken. Het apparaat heb ik wel altijd als zeer fijn ervaren. Een heel makkelijk en laagdrempelig middel om te kunnen stoppen.

Cold Turkey.

Als laatste heb ik nog de cold turkey geprobeerd. Dit is een methode die eigenlijk het makkelijkste toe te passen is, maar het moeilijkste is in uitvoering. Heel eenvoudig gezegd, je stopt per direct met je verslaving/handeling en gaat door met je alledaagse bezigheden. Je bouwt niks af, gebruikt geen hulpmiddelen en raakt je verslaving niet meer aan.

Dit kan voor vele een hele fijne manier zijn om van de verslaving af te komen. En voor vele ook met veel succes behaald. Echter zijn er ook een hoop mensen die dit te zwaar vinden en uiteindelijk toch terug vallen.

Dit was bij mij ook het geval. Ik heb geprobeerd om van de een op de andere dag te stoppen. Ik was er zo klaar mee en moest die stap zetten. Toch bleek de stap te moeilijk voor mij te zijn. De verslaving was zo aanwezig dat mijn behoefte naar een sigaret mijn wil om te stoppen ging overheersen.

Conclusie.

Al met al was het een enorme zware weg die ik heb bewandeld. Ik wilde niet zomaar opgeven. Mijn doel was zo mooi en ik wilde ook gewoon niet meer roken. Ik was/ben echt enorm verbaasd over wat een lichaam doet op een verslaving. De hunkering naar iets en hoe hoog je behoefte ernaar kan zijn. Heel bizar. Ik heb nooit spijt gehad van mijn jaren dat ik rookte. Het hoorde er in die periode bij mij gewoon bij. Nu zou ik er echt niet maar aan moeten denken, maar toen was het niet anders. Eerlijk gezegd vind ik het af en toe ook nog steeds lekker ruiken. Gelukkig blijft het daar nog steeds bij en heb ik nooit meer een sigaret aangeraakt.

Leave a comment