Virtuele Maagband

Een tijdje geleden heb ik mij verdiept in de virtuele maagband. Wat de werking hier van is, en hoe de ervaringen zijn van andere mensen. Ook kwam ik de virtuele maagband tegen op een televisie programma waardoor ik helemaal geïnteresseerd ben geraakt. 

Eerst veel met mijn verloofde over gesproken. Wel doen, niet doen? De therapeuten die we tegen kwamen zagen er vriendelijk en professioneel uit, maar eenmaal bij het kostenplaatje schrokken we keer op keer. Een sessie zou tussen de 60 en 100 kosten en je zou minimaal 4 tot 5 sessies nodig moeten hebben. We hebben het niet krap ofzo, maar dit zou wel een flinke duik geven in de portemonnee. Toch even verder gezocht, het zoeken weer laten rusten, weer zoeken en toen toch maar weer gestopt. De behoefte om het te proberen was er, maar het geld hielt mij best wel tegen. Ze zeggen wel eens gezondheid is toch meer waard dan geld. Dat is zeker zo, maar juist omdat dit nog vrij onbekend is en je ook niet zeker weet of het werkt toch het even laten rusten.

”Werken aan je onderbewustzijn…”

Zo gingen er een paar weken overheen en had ik in de tussentijd een keer een afspraak bij mijn huidige therapeut voor mijn mentale welzijn. Hier kwam toevallig tijdens het praten het onderwerp virtuele maagband voorbij en zij zou wel iemand kennen. Ook hier gingen weer een paar dagen voorbij tot ik op een vrijdagmiddag gebeld werd door een onbekend nummer. (ik neem vaak niet op bij onbekend, waarom ik het nu wel deed geen idee! Haha) Dus ik nam op en kreeg ik de therapeut die de virtuele maagband sessies gaf aan de telefoon. Het was boven verwachting een heel fijn en ontspannen gesprek. Ook gevraagd naar de kosten en die waren hetzelfde als mijn huidige sessies. (90 euro, waarvan ik 40 euro vergoed kreeg) Tevens hoefde ik bij haar ook niet 5 keer terug te komen en zou het per sessie bekeken worden hoe het zou gaan.

Laten we eerst even beginnen met een korte uitleg wat nou precies een virtuele maagband is.

Een virtuele maagband is een maagband die ‘’geplaatst’’ word in je onderbewustzijn. Je therapeut gaat jou onder hypnose brengen waardoor je zo ontspannen word dat je onderbewustzijn ruimte krijgt sneller en gemakkelijker dingen van buitenaf op te nemen. In dit geval zorgt je onderbewustzijn er zo voor dat de tips, opdrachten en taken die de therapeut geeft tijdens de hypnose snel een gewoonte worden. Tijdens de hypnose gaat de therapeut in op de doelen die je zelf hebt aangegeven tijdens het kennismakingsgesprek waar je aan wilt werken. Dit kan over van alles gaan. Denk aan emotie eten, afkicken van suiker producten, bewuster gezonde keuzes kunnen maken en sneller het gevoel te hebben vol te zitten. Gedurende de hypnose komen dit soort onderwerpen met regelmaat te sprake.

Genoeg informatie over de virtuele maagband. Tijd voor mijn ervaring.

Zoals ik al hierboven beschreef ben ik via mijn ”mentale” therapeut terecht gekomen bij deze therapeut die gespecialiseerd is in het plaatsen van virtuele maagbanden. Hierdoor was voor mij de connectie snel gelegd. We hebben een fijn telefoon gesprek gehad en de afspraak was snel gemaakt. Zij had er wel voor gekozen de afspraak iets verder in de toekomst te plannen. Dit was voor mij dan de test om erachter te komen of ik hier echt klaar voor was en de motivatie om aan dit avontuur over een tijdje er nog was. Hier baalde ik in het begin natuurlijk enorm van. Ik wilde direct aan de slag, maar ik begreep het wel.

Kennismakingsgesprek en voor de eerste keer onder hypnose!

Na een tijd wachten was het dan eindelijk zo ver. Het was de dag van de kennismaking. Ik ging ook met die instelling naar de therapeut toe. Dat het alleen een kennismakingsgesprek zou zijn. Eenmaal aanwezig en gestart werd al snel duidelijk dat ik tijdens de eerste sessie ook al echt onder hypnose zou gaan. Hiervoor kreeg ik best wel zenuwen. Zou ik het wel goed doen, ben ik onder hypnose te krijgen en zou het voor mij werken. Gelukkig werd ik tijdens de kennismaking al goed tot rust gebracht en voelde ik mij snel op mijn gemak. Tijdens het gesprek was het van belang dat de therapeut mij als persoon leerde kennen. Wat mijn dagelijkse gewoontes waren en hoe mijn voedingspatroon eruit zag. Na dit alles te hebben verteld en mijn doelen te hebben gedeeld was het tijd voor de hypnose.

Mijn doelen waren als volgt:

  • Afvallen.
  • Gezonde relatie ontwikkelen met voeding.
  • Luisteren naar mijn lichaam.
  • Hoe om te gaan met frisdrank.
  • Meer water leren drinken.

Klaar voor de hypnose? Hier komt ie dan..

Voor de hypnose moest ik gaan liggen op een bank/bed. Hierbij moest ik proberen een ontspannen houding aan te nemen en mijn ogen te sluiten. De therapeut nam plaats op een stoel dichtbij mij en nam ook een ontspannen houding aan. De kamer werd verduisterd en ontspannen muziek werd aangezet. Het is lastig uit te leggen wat er allemaal verteld word tijdens de hypnose. Als eerste start zij een oefening waarbij je stapsgewijs je lichaam steeds meer ontspant. Tijdens deze oefening voelde ik mij ook echt ontspannen en was mijn focus steeds meer gericht naar haar stem en niet naar de omgeving. Na deze oefening was het tijd voor de echte hypnose. Tussen de ontspanning en de hypnose zelf zat overigens geen pauze of dergelijks. Vanuit de ontspanning zak je vrijwel direct in de hypnose. Je onderbewustzijn gaat dan soort van aan. Tijdens deze eerste hypnose werd mijn onderbewustzijn bewust gemaakt van de veranderingen die mijn lichaam zou gaan doormaken in de komende periode. Mijn doelen waaraan ik wilde werken en hoe ik dit realiteit kon laten worden. De sessie zelf duurde ongeveer 20 tot 30 minuten. Dit voelde echter niet zo. De tijd ging voor mijn gevoel vrij snel vooral omdat je op dat moment totaal niet bezig bent met de tijd. Na het half uur was de hypnose voorbij. Ze sluit de hypnose af door weer rustig terug te komen naar het hier en nu en terug te tellen naar 10. Je opent dan weer rustig je ogen en dan is het voorbij.

Hoe vond ik de hypnose?

In het begin heel raar.. Een onbekend iemand die tegen je gaat praten. Je ligt daar maar op dat bed te luisteren en je moet het allemaal maar aannemen. Op een of andere manier doe je dat ook maar gewoon. Het maakte het in ieder geval wel makkelijker, haha! Ik voelde mij na de hypnose erg ontspannen en op mijn gemak. Ik had nog niet direct lichamelijk het gevoel dat er iets gebeurt was, maar dat was ook niet de insteek van de eerste hypnose sessie. Al met al aardig overrompeld maar wel positief.

Opgehaald en naar de operatiekamer gebracht..

De tweede sessie..

Na de eerste sessie hadden we direct een nieuwe afspraak gemaakt voor de volgende sessie. Deze vond een week later plaats. De start van deze sessie verliep iets anders. Dit omdat in dit geval de kennismaking niet nodig was begonnen we vrijwel direct aan de hypnose. Na een kort gesprekje/ evaluatie van de voorgaande week mocht ik weer gaan liggen op het bed en begon de ontspanningsoefening weer om onder hypnose te komen. Deze sessie was compleet anders dan de vorige. Tijdens deze hypnose zou namelijk de ” maagband” geplaats worden. Voorafgaand mocht ik kiezen of zij een verhaal zou vertellen dat plaats zou vinden in het ziekenhuis of in een kliniek. Ik had gekozen voor de kliniek, waarom weet ik eigenlijk niet. Toen ik eenmaal onder hypnose was vertelde zij tot in de details hoe een bezoek aan de kliniek zou verlopen. Klein voorbeeld: ” je loopt de kliniek naar binnen, je ziet de receptioniste zitten en je word begroet. Je word naar je kamer gebracht waar je een operatiejas aan moet. De verpleegkundige brengt het infuus bij je in en kort daarna word je naar de operatiekamer gebracht. In de operatiekamer staat de chirurg al op je te wachten en begint een gesprek met je. ” Om niet teveel in de details te schieten is dit een korte ingreep in het verhaal wat zij mij op dat moment in mijn hypnose aan het vertellen was. Het verhaal zoals hierboven beschreven was in werkelijkheid nog gedetailleerder. Kan dat? Ja hoor dat kan! De hypnose werd weer afgesloten door weer rustig terug te komen naar de ”werkelijkheid”. Na deze sessie hebben we nog even nagepraat en de hypnose geëvalueerd. In de auto op weg naar huis moest ik ook echt even alles een plaats geven en bedenken wat ik er nou van moest vinden. Op een of andere magische wijze leek ik ook daadwerkelijk het idee te hebben een volle maag te hebben en verminder eetlust te hebben. Heel bijzonder.

De opvolgende sessies..

De sessies die hierna plaatsvonden , dit waren er nog 2, waren niet zo bijzonder. Tijdens deze sessies ging ik weer onder hypnose en werd bekeken of de ”maagband” nog strak genoeg zat. Ook werd mijn onderbewustzijn opnieuw alert gemaakt op deze nieuwe manier van leven. Ik vond deze sessies erg fijn. Zo kon ik mijn ervaring delen en horen of hetgeen wat ik deed ook goed was.

Huiswerk voor thuis.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van de virtuele maagband zijn audiobestanden. Elke hypnose sessie werd bij mij opgenomen die ik vervolgens via WhatsApp opgestuurd kreeg. Na de eerste sessie moest ik het audiobestand van die sessie elke dag luisteren tot de volgende sessie. De opvolgende hypnose sessies en dus de opvolgende audiobestanden mocht ik luisteren wanneer ik deze wilde, als dit maar wel minimaal 2x per week was. Geen probleem zou je zeggen. Nou niks is minder waar.

Tot slot.

Je zou denken, elke dag of elke week een audiobestand luisteren is niet moeilijk. Nee dat is het zeker niet. Het is juist heerlijk om even op bed te liggen en ECHT te ontspannen. Toch merkte ik gedurende de tijd doorging ik minder ging luisteren. De noodzaak hiervan werd minder en dacht er dus ook vrijwel niet meer aan. Heel sonde natuurlijk! Dit is er zo bij ingeslopen. Heeft de virtuele maagband mij geholpen. In de periode dat ik hiermee actief bezig was heeft het mij zeker geholpen. – 7 kilo was het resultaat wat ik daarmee had bereikt. Iets om echt trots op te zijn. Met het schrijven van deze blog krijg ik automatisch weer te behoefte drang om de audiobestanden weer te luisteren en te kijken wat het effect nu is.

Al met al een rare maar zeer positieve ervaring. Raad ik het jullie aan? In zekere zin zeker. Ik ben van mening dat je bij dit soort behandelingen er echt in moet geloven wil je dat het werkt. Als je hierin geloofd dan zal het je zeker kunnen helpen.

Leave a comment